“DÜNYANIN EN ZENGİNİ “BOLU-TEKNOKENT”TEN ÇIKABİLİR”

“DÜNYANIN EN ZENGİNİ “BOLU-TEKNOKENT”TEN ÇIKABİLİR”

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Meslek Yüksekokulu kampüsündeki Teknokent binasında düzenlenen toplantıya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Kamil Gürel, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Teknokent Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren, Teknokent proje paydaşları ile basın mensupları katıldı.

Bolu teknoloji ve sanayi geliştirme bölgesi tanıtım toplantısı Teknokent Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren’in Teknokent sunumu ile başladı. İmren, Teknokent’in teşvik ve desteklerini tek tek anlattı.

İmren’in akabinde, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Teknokent’in ilimize katkılarında bahsederek oda olarak Teknokent’e ortak olduklarını belirtti.

“FİRMALARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Bolu Teknokent’in 2009 yılında kurulmasına rağmen civar illerde kendilerinden sonra kurulan teknokentlerin gerisinde kaldığına dikkat çeken Türker Ateş, “Hakikaten biz öz eleştiri yaparsak burada çok verimli ve sağlıklı gidemedik. Yazılımın ne olduğunu çok önemsiyoruz. Neden önemsiyoruz? Dünya’da en değerli şey, en değerli arsa ekranda aldığın arsadır. Yani şuanda günümüzde teknolojide eğer elimizdeki telefonların içerisinde bir yeriniz varsa, dünyanın en değerli arsasını almış oluyorsunuz. Dolayısıyla bu noktada hepimize düşen görevler var. Buradaki firmalarımıza sahip çıkacağız. Bu firmalarımızı belli bir noktaya gelmesini çalışacağız. Aslında Bolu önemli bir yer. Yani teknolojinin transfer edileceği bir yer. Çok hızlı bir şekilde üniversite, TSO’na ulaşılabiliyor. Fiziki mekan olarak da çok güzel.” şeklinde konuştu.

“TEKNOKENT’İ İYİLEŞTİRMEMİZ TANITMAMIZ LAZIM”   

Ateş, Tekonokent’İn iyileştirilmesi noktasında kendilerine önemli görev düştüğünü vurgulayarak; “İstediğimiz yerde değiliz. 60 küsur Teknokent’in değerlendirmesinde biz 60’lardayız. Yani sonlara yakınız. Neden? Bunu öz eleştiri yapıyoruz. Biz herhalde biline bilirliği arttıramadık. Rektörümüz ikinci kez seçildi. Artık ustalık dönemi. İlk Rektörlük döneminde belki buraları, ofisleri tanıyamıyordu. Bende burada üçüncü dönemimdeyim. Bize de önemli görev düşüyor. Diğer illerde baktığınız zaman Teknokent’lerin yapısında çok firma var. Mesela Sakarya’da kamu kurumları ortak olmuş. Hepsinin çalışma sistemleri farklı. Bizim bu teknoloji transferi, Teknokent’i, teknoloji transfer merkezini, ofislerimizi her yerimizi iyileştirmemiz lazım” diye konuştu.

“BELKİ DÜNYANIN EN ZENGİNİ BURADAN ÇIKABİLİR”

Teknolojinin önemine de değinen Türker Ateş; “Arkadaşlarımız var Avrupa’da. O dönemin en değerli makineleri satın almışlar. İşletmesine koymuşlar. İşletmesinde de taahhüt yapmışlar. Demişler ki, şu sektörlerde çalışırım diye. O makine o sektörlerde çalıştırmadığını tespit ederse, uydudan o makineyi kapatıyor. Ne kadar değerli olursa olsun o makine kapanıyor. Teknolojinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Size makineyi buraya koyuyorlar, 10cm sağa sola oynatayım deseniz onların süpervizör gelmediği sürece o yazılımdan dolayı makine kitleniyor. Yani siz ne kadar değerli bir şey alsanız da bunun öncüsü siz olamazsınız, yazılımcısı siz olamazsınız veya bu işte ana mekanizmayı siz üretemezseniz olmuyor. İşte Facebook’un yazılımcısı, nereden nereye geldiğini görüyorsunuz. Kaç tane sanayi kuruluşumuzu bir noktaya getirdi. Dünyanın en zenginleri oldu. Demek oluyor ki burada belki dünyanın en zengini bile çıkabilir. Buna inanıyorum. Bizler de üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Bunu hep beraber Dünya’da, Türkiye’de duyurmamız lazım. Bizim çok yolumuz var. Sizlerin desteği bizim için önemli. Bizde kendimizi eleştireceğiz bu günlerde. Bir noktaya getirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” İfadelerini kullandı.

GÜREL, TEKNOKET’İN KURULMA AMAÇLARINI ANLATTI

Programın devamında BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel,  dünyada üniversitelere biçilen üç ana misyon olduğunun altını çizerek; “Birincisi eğitim-öğretim, ikincisi araştırma-geliştirme, üçüncüsü toplumsal katkıdır. Toplumsal katkı ayağında en önemli şeylerden bir tanesi de sanayinin üniversitenin bilgi birikimini araştırma birikimini işleyebilmesi ya da üniversitenin araştırma birikimini sanayide ihtiyaç duyulan alanlarda kullanabilmesi. Teknoket’in kurulma amaçlarından bir tanesi de budur. Bir tarafta ARGE için bilgi üreten, dünyaya bu ürettiği bilgiyi pazarlayan bir üniversite var. Diğer tarafta bu bilgilerden faydalanabilecek bir talep eden bir yer var. Bunları bir araya getirmek, buluşturmak. Diğer taraftan üniversitede araştırmada yer alan hocalarımızın ARGE faaliyetleriyle ticarileşmesine destek olmak ve kuluçka merkezi dediğimiz ortamlarda öğrencilerimizi, Dr. Öğrencilerimizin bu şirketleşmeyi öğrenmelerini sağlamak” şeklinde konuştu.

“SANAYİDE TOPLUMU GELİŞTİRECEK ARAŞTIRMALAR YAPILMALI”

Gürel, farklı illerde tarım Teknokent’leri kurulduğuna işaret ederek;  “Toplumumuzun esas ihtiyacı artık tozlu raflarda arada sırada bakılan bir takım akademik sorulara cevap veren araştırmalar değil de sanayi de toplumu geliştirecek, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek araştırmalar yapılması. Teknokent’te imkanları sunuyor. Burada 48 tane ofisimiz var. 32’si dolu 28 firma, diğer illerdeki doluluklar yüzde yüzlerde. Hatta tarımın öne çıkmasıyla beraber bazı illerde Tarım odaklı Teknokent’ler kurulmaya başlandı. Bazı illerde birinci Teknokent bitti, ikinci Teknokent başladı. Bunda bizimde bu bilgiyi yeterince yayamama sorunumuz olduğunu fark ettik. İnşallah bundan sonra bu bilgiyi hep beraber yayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Kamil Gürel, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Teknokent Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren tarafından Bolu Teknokent’in birimleri gezildi, proje üreten firmalar’dan bilgi alındı.

İçerik Ara

Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?

Bolu Teknokent imkanları ve avantajları hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Bize Ulaşın
Siz de Teknokent Bolu’da Yerinizi Alın

Teknokent Bolu’da yerinizi almak için hemen başvurun...